clip_image002Wandeling 03 – Vanuit Bunutan terug naar Ubud

Lengte: ongeveer 5 km
Duur: ongeveer 2 uur
Moeilijkheidsgraad : overwegend zeer makkelijk met in het begin een korte steile afdaling
Horeca: verschillende drank- en eetgelegenheden
Zon en schaduw: eerste deel schaduwrijk, tweede deel weinig schaduwrijk
Rij met een chauffeur van Villa Sabandari of met een bemo (standplaats hoek bij paleis/ Monkey Forrest Road. 5000 Rp.) naar Bunutan.

Laat je in Bunutan afzetten bij de zijweg (zie kaart punt 1) met wegwijzers naar Hotel The Payogan. The Payogan, hotel near Ubud, Bali

Wandel naar de tempel Pura Dalem op het einde van deze zijweg. Volg de weg die links naast de tempel loopt. Die buigt onmiddellijk naar rechts en 100 m verder naar links. Daarna neem je bij het eerste vrijstaand huis aan je rechterhand het smal pad dat langs de muur loopt. Volg dit pad dat honderd meter verder afdaalt naar de rivier, let op want het is een steil pad dat glibberig kan zijn.
Daal verder af naar de rivier. In een scherpe bocht naar rechts zie je op je linkerhand in de diepte de daken en het tempeltje van een privé eigendom. Het bospad blijft steil dalen. Bij de mandi- en wasplaats voor de lokale bevolking neem je rechts en volg je de rivier. Laundry in the river near Ubud, Bali
Loop 100 m over het betonnen muurtje of door de varens. De jonge scheuten van deze varens worden gebruikt in de traditionele Balinese schotel lawar.
Steek het eerste bruggetje (zie kaart punt 2) over en neem het licht stijgend pad dat evenwijdig loopt met de rivier. Na een haakse bocht naar links kom je 50 meter verder op een asfaltweg. Hier ga je linksaf. Blijf deze heuvelachtige weg ongeveer 800 meter volgen tot aan een tempel. Je passeert een winkeltje en een paar kunstateliers.
Bij de Pura Pucak Payogan (zie kaart punt 3) ga je rechtsaf.
De weg loopt hier naar beneden tot aan een stenen brug over een klein diep ravijn.
Na de brug gaat de weg naar rechts en omhoog. Je loopt langs enkele winkeltjes die vooral schilderijen verkopen. Aan de linkerkant zie je de ingang van de Bali Ubud villa Prana Shanti. De weg met mooie panorama’s blijven volgen.
Voorbij een atelier van houtsnijwerk beginnen de sawah’s.

Rice field view from Villa Sabandari, one of the luxury holiday hotels in Ubud, Bali

De weg loopt iets omhoog tot aan een T-splitsing (zie kaart punt 4). Je slaat hier rechtsaf richting Sunset Hill. Langs de weg een aaneenschakeling van cafeetjes en kunstateliers. De ambachtelijke specialiteit hier is het beschilderen van eieren.
Bij een V-splitsing neem je rechts richting Sunset Hill. Wat verder kom je op een hoger gelegen plateau tussen de rijstvelden. In een eenvoudig restaurant met aan beide kanten een uitzicht over de sawah’s kan je iets drinken of eten. Een andere sjiekere rustgelegenheid is de Kokos Klub wat verder aan je rechterhand. Hier worden vaak exposities gehouden. Voorbij dit restaurant wordt de weg smaller. Je komt langs de Sunset Hill Spa en een privé domein waar de fotogenieke daken van tempeltjes boven de ommuring uitsteken.

Temple roofs near Villa Sabandari in Ubud, Bali

Rice field view close to Ubud, BaliVanaf hier daalt de weg naar een aangelegd wandelpad met vierkant plaveisel. De rest van de wandeling blijf je op een groene heuvelrug lopen tussen twee riviertjes met vooral alang-alang gras.
Dit zogenaamd woekerend onkruid gebruiken de Balinezen als dakbedekking. De afgesneden halmen worden in bundels te drogen gelegd. Ook Villa Sabandari heeft een paar traditionele daken van alang-alang gras.
alang-alang grass used as roof covering in BaliWaarschijnlijk ontmoet je op dit hooggelegen pad de blinde Ketut Kerta. Deze vriendelijke man, die langs de kant van de weg zit onder een zelfgemaakt afdak, spreekt een beetje Engels en probeert aan voorbijgangers jonge kokosnoot te verkopen. Hij hakt de vruchten doormidden zodat je ter plekke de kokosmelk kan drinken.
Na een korte afdaling kom je uit bij de Campuhanbrug, waar eeuwenoude bomen weer schaduw geven (zie kaart punt 5). Je kan vanaf het lagergelegen gedeelte van de brug de samenvloeiing zien van de Sungai Wos en de Sungai Cerik. De naam Campuhan betekent zoveel als Mix. Het resultaat van de vermenging van de twee rivieren geeft heilig water dat gebruikt wordt bij crematies. Soms komen mensen baden in de samenvloeiing, want het water zou ook genezend zijn. ‘Obat’ betekent geneesmiddel en het zou kunnen dat Ubud een verbastering is van dit woord.
Na een trap kom je uit in de hoofdstraat van Ubud. Om terug te keren naar het centrum ga je linksaf door de tunnel.